Verkkokauppojen yleistymisen syyt

 

HISTORIAA

 

Kaupankäynti on muuttunut paljon aikojen saatossa. Sotien jälkeen kaupunkeihin perustettiin paljon erikoisliikkeitä. Löytyi lihakauppaa ja maitokauppaa. Kun itsepalvelumarketit ja tavaratalot  yleistyivät, alkoi pikkuhiljaa kadota myös pienet erikoisliikkeet. Ihmisten ostoskäyttäytyminen muuttui pikkuhiljaa. Henkilökohtaisen palvelun sijaan haluttiin ostamisen helppoutta, jota itsepalveluliikkeet tarjosivat. 1990-luvun alun laman myötä moni edelleen toimiva erikoisliike joutui lopettamaan. Laman jälkeen alkoi Suomeen rantautua monia kansainvälisiä liikeketjuja mm. elektroniikka- ja vaatesektorilta. Ihmiset halusivat tuotteita helposti ja edullisesti.

Verkkokauppojen suosio
Verkkokauppojen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti

 

LIIKETOIMINNAN MUUTOS

 

Yleinen kustannusten nousu ja ihmisten ostokäyttäytymisen muutos pienistä yksityisistä liikkeistä tavarataloihin ja monikansallisiin yrityksiin johti pienten yksityisyritysten lopettamiseen. Kaupunkien keskustoissa tilavuokrat nousivat ja liiketoiminta muuttui kannattamattomaksi. Maaltamuutto vaikutti maaseutupitäjien liiketoimintaan. Väki väheni ja toisaalta myös työssäkäyntialue laajeni kaupunkeihin, jolloin ostokset alettiin tehdä kaupunkien isoissa marketeissa ja tavarataloissa. Kun pienet yksityiset erikoisliikkeet olivat lähes kokonaan kadonneet ja kansainväliset ketjut vallanneet markkinat, alkoi uusi sukupolvi kaivata kuitenkin jotain paljon yksilöllisempää.Verkkokauppojen myötä maailman avartuminen antoi siihen mahdollisuuden.

 

POSTIMYYNTI-VERKKOKAUPAN EDELTÄJÄ

Verkkokaupan edeltäjäksi voidaan kuitenkin mainita postimyyntikauppa. Ainakin 1960-luvulta lähtien alkoi ilmestyä postimyyntikuvastoja, joista ihmiset sai tilata vaatteita ja kodin tarvikkeita. Periaate oli sama kuin verkkokaupassa, kotona sai rauhassa tutkia luetteloa ja laittaa sitten tilauslomake postiin.  Anttilan postimyyntikuvasto oli hyvin suosittu. Postimyyntikuvastot alkoivat 2000-luvulle tultaessa pikkuhiljaa kadota kokonaan kun internettiin alkoi ilmestyä verkkokauppoja. Nuorempi sukupolvi alkoi ensin hyödyntää verkkokauppojen mahdollisuuksia.

 

YRITYSKULTTUURIN MUUTOS

 

Alkoi myös uudenlaisen yrittämisen mahdollisuus. Yrityksen perustaminen ei tarvinnut enää suurta pääomaa kun liiketoiminnan pystyi aloittamaan aluksi vaikka kotioloissa. Samoin pystyi erikoistumaan paremmin johonkin tiettyyn tuotteeseen. Varsinkin käsityöläiset ovat ottaneet tämän mahdollisuuden käyttöön. Verkkokaupan myötä omien tuotteiden markkinointi helpottui ja tuli mahdollisuus perustaa useamman yrityksen yhteinen kauppapaikka verkkoon. Musiikkibisnes on hyödyntänyt verkkokaupan mahdollisuudet. Fanotuotteiden myynti ympäri maailmaa on helpottunut.

 

YKSILÖLLISYYDEN TAVOITTELU JA OMAN PERSOONALLISUUDEN KOROSTAMINEN

 

Verkkokaupasta tilaaminen
Verkkokaupasta tilaaminen on yleistynyt

Ihmisten kiinnostus yksilöllisyyteen ja oman persoonallisuuden korostamiseen on kasvanut 2000-luvulla. Tämä näkyy niin sisustamisessa, pukeutumisessa kuin ruuanlaitossakin. Kotona voi rauhassa tutkia uusimpia trendejä. Blogit ovat hyvin suosittuja, joista saa vinkkejä. Verkkokauppa antaa mahdollisuuden tuohon yksilöllisyyteen. Ei ole enää pakko mennä sinne ketjuliikkeeseen valitsemaan juuri sitä samaa leninkiä kuin naapuri vaan voi etsiä verkkokaupasta juuri se sinua eniten kiinnostava leninki, jota sillä naapurilla ei ole. Toisaalta esim. nuoria kiinnostavat kansainväliset brändit ovat käden ulottuvilla verkkokaupassa. Lapsille halutaan yhä yksilöllisempiä ja värikkäämpiä vaatteita kuin mitä on supermarketissa tai ketjuliikkeessä tarjolla. Ja hieman erikoisempia vaatteita harrastaville, vaikkapa rockabilly-tyyppisiä mekkoja, löytyy huomattavasti laajempi valikoima nettikaupoista kuin yksittäisistä pienistä liikkeistä.

SUOSION SALAISUUS

 

Verkkokaupan suosio perustuu ostamisen helppouteen ja mahdollisuuteen seurata omia mieltymyksiään piittaamatta valtavirrasta niin halutessaan. Toisaalta voi myös seurata niitä kuumimpia muotivirtauksia. Verkkokauppojen valikoima on laajentunut huimasti. Saat tilattua verkkokaupasta niin kakunkoristeet kuin pilkkikairankin. Välimatkat ovat menettäneet merkityksensä verkkokauppojen myötä. Kaikki tuotteet ovat saatavilla paikasta riippumatta ja saat ne lähelle noudettavaksi. Myös toimitusvaihtoehdot ovat lisääntyneet. Saat tuotteen niin lähipostiin kuin lähimpään R-kioskiinkin. Usein myös kotiinkuljetus on mahdollinen. Verkkokauppojen myötä maailma on tullut lähemmäksi sinua.