Näin voit aloittaa oman videoblogisi

Blogien rinnalle on tullut uusi muoto blogista eli vlogi, jossa kirjoittamisen sijaan julkaistaan videoita. Videoblogeja tekeviä kutsutaan vloggaajiksi. Suomen ehkä suosituin vloggaaja on Sonja ”Soikku” Hämäläinen. Hän aloitti ensin kuvaamiensa videoiden julkaisun YouTubessa ja sitten lopulta siirtyi varsinaiseksi vloggaajaksi. Videon kuvaaminen on lähes yhtä helppoa kuin kuvien kuvaaminen tai kirjoittaminen. Sitä ennen kuitenkin täytyy miettiä tarkasti mitä sanoo ja tekee.

Videoblogin aiheen valinta ja välineet

Jos haluaa ruveta videobloggaajaksi, niin ensimmäisenä tehtävänä on tietysti keksiä aihe. Suosittuja aiheita ovat sellaiset, joiden esittäminen videona on helpompaa kuin kirjoittaen ja esittäen kuvilla. Esimerkiksi meikkausvideot ovat suosittuja. Jos haluaisi vaikkapa näyttää kuinka meikata näyttävä iltameikki niin se vaatisi monta kuvaa ja paljon tekstiä. On nopeampaa ja helpompaa kuvata se ja kirjoittaa videosta vain muutamalla sanalla videon lisäksi.

Toinen suosittu aihe on jokin haaste esimerkiksi jos halua tehdä jotain joka vaatii rohkeutta tai näyttää käyvän kipeää tai pelottaa. Videossa saa näytettyä asian helposti ja ei voi oikein huijata tehneensä jotain. Monet syövät haasteessa jotain ällöttävää tai tulista. Useat videoblogit liittyvät johonkin harrastukseen, omaan toimintaan tai esittämiseen. Jos keksii jonkin aiheen jonka luulisi kiinnostavan muita, niin sen jälkeen ei muuta kuin perustamaan oma videoblogi.

Jotta voisi kuvata videoita blogiin, niin sitä varten tarvitsee tietysti jonkin laitteen jolla videokuvaaminen onnistuu. Jos kuvan laadulla ei ole väliä niin kännykkäkin soveltuu tähän. Jos kuvata ei tarvitse kuin tietokoneen ääressä niin webkamerakin on tähän hyvä vaihtoehto. Jos videoblogista on tarkoitus tehdä ammattimaisempi ja kuvan pitää olla jopa HD-tasoinen, niin silloin pitää hankkia laadukas videokamera. Kannattaa muistaa että kamerassa pitää olla hyvä mikrofooni myös, jotta äänenlaatukin olisi hyvä videossa.

Toinen tärkeä väline videoiden julkaisuissa on editointiohjelma. Jos ei halua siirtää videota sellaisenaan niin sitä pitää ainakin voida leikata osiin. Joskus kannattaa myös miettiä haluaako videoon lisätä musiikkia tai muita tehosteita. Myös kännykkään saa asennettua videoeditointiohjelmia ja niitä saa myös asennettua ilmaiseksi, jos ohjelmalta ei vaadi liikoja.

Minne se perustetaan

Varsinkin aloittelevat videobloggaajat perustavat vlogin YouTubeen. Tämä on helppo paikka sen perustamiselle ja oman videotuotannon ”uploadaamiselle”. Pitää vain luoda sinne tunnukset ja sitten voi jo ruveta lataamaan videoita. Videoblogin voi perustaa periaatteessa minne tahansa, jonne on mahdollisuus lisätä videoita. Myös WordPress käy tähän tai jokin muu paikka, jossa pidetään normaaleja blogejakin. Videot kuitenkin vievät paljon tilaa. Kannattaa kuitenkin selvittää kuinka paljon paikkaan, jonne vlogin aikoo perustaa, on tilaa niitä ladata.

Miksi videoblogi eikä pelkkä blogi?

Miksi pelkkä blogi ei enää riitä vaan sen rinnalle on tullut videoblogeja? Videoblogit ovat ehkä syntyneet vahingossa. Varsinkin YouTube on yksi syy niiden yleistymiseen. YouTubessa saattaa olla jokin tietty video, jota on käynyt katsomassa jo miljoonat ihmiset. Videon lataaja on sen jälkeen innostunut kuvaamaan lisää videoita aiheesta ja näin hän on yllättäen ruvennut pitämään videoblogia.

Videon avulla voi saada esitettyä asian helpommin ja selvemmin kuin kuvin tai sanoin. Video on myös uskottavampi ja sitä on vaikeampi vääristää kuin kuvaa. Kirjoittamalla jotain on helpompi valehdella kuin videokuvatessa. Videoblogin videoita tulee seurattua ehkä helpommin kuin että tulisi luettua jotain pitkää tekstiä blogissa. Jos video on mielenkiintoinen tai hauska niin sitä tulee katsottua useampaan kertaan. Aika harvoin käy näin blogia lukiessa.

Amanda’s First Vlog – How to Be a Good Vlogger from Amanda Behnke on Vimeo.