Mitä kaikkea voi opiskella netissä?

Verkkokurssit, etäopiskelu, monimuoto-opinnot.. Nuo ammattikorkeakoululaisen, ja varmaan monen muunkin, kauhu ja toisaalta taas pelastus. Verkko-opinnot ovat toisaalta äärimmäsien käteviä ja edukkaitakin, mutta ainahan kaikella on myös varjopuolensa.

Miksi jotain ei voi suorittaa etänä?

Vaikka nykyään on kaiken maailman havainnollistavaa teknologiaa ja opetusmetodit ovat kehittyneet erittäin paljon eteenpäin, on silti olemassa useita eri kursseja, joita ei yksinkertaisesti voi opettaa netissä kontaktiopetuksen merkityksen takia. Näitä ovat mm. eri luonnontieteen kurssit, joihin voidaan tarvita tiettyjä laboratoriotarvikkeita tai vaikkapa järjestyksenvalvojakoulutus, joka luonnollisesti sisältää paljon opetusta käytännön tilanteista. Onneksi kuitenkin useita muita asioita voi opiskella netissä!

Verkkokurssit

Internetin kautta löytyy mahdoton mahdollisuus kouluttautua. Tarjolla on kurssia jos jonkinlaista, eri tahojen tarjoamana ja erilaiseen tarpeeseen. Lyhyiden verkkokurssien avulla saa nopeasti perustiedot asiasta, ihan jopa tunnin tai kahden sisällä!

Verkkokursseja tarjotaan myös ammattipätevyyttä tukemaan, esimerkiksi työturvallisuuskortti-kursseja on nykyisin tarjolla netin kautta.

Toki kannattaa pohtia kurssin laatua. Jos tunnissa tarjotaan mahdollisuus sisäistää perustiedot esimerkiksi työsopimuksien tekemiseen, työaikaan perehtymiseen, vuosilomiin ja työsopimuksen purkamiseen, mahtaako kurssi todella olla niin tehokas mitä se lupaa. Kannattanee siis etukäteen hieman tutkailla kurssin sisältöä, jos otsakkeen asiat ovat melko laajoja. Ja lisäksi kaiketi kannattanee perehtyä siihen, onko kurssin sisältö suunnattu juurikin omalle alalle vai pyöritelläänkö kurssin aikana vain ympäripyöreää höttöä.

Etänä opiskelu
Opiskelu ei tapahdu nykyään enää pelkästään koulun penkillä

Kansanopistot

Kansanopistot tarjoavat nimensä mukaan kansalaisille erinäisiä opintoja. Muun muassa kielikursseja aina englannin alkeista itäisen Saharan alkukantaisiin murteisiin. On myös erinäisiä tee se itse-kursseja sekä kaikkea perusopetuksen ja yliopistotutkinnon väliltä. Paikkakunnasta riippuen tarjonta toki vaihtelee, mutta onneksi verkkokurssit tarjoavat mahdollisuuden siihen, ettei läsnä tarvitse olla tietyssä paikassa tiettynä kellon aikana.

Kesäyliopistot

Kesäyliopistot tarkoittavat avoimia yliopistoja. Avoin yliopisto taasen tarkoittaa sitä, että jokainen kansalainen saa mahdollisuuden tutustua akateemiseen koulutukseen, yliopistotason tarjoamiin kursseihin tai ammattipätevyyden laajentamiseen. Kesäyliopistoihin ei ole pääsykoetta vaan se on avoin kaikille asiasta kiinnostuneille. Nykysin kesäyliopistot tarjoavat mahdollisuuden tehdä monet kurssit etänä, joka jälleen tarkoittaa sitä ettei paikalla välttämättä tarvitse olla vaan oppimiseen käytetään tiettyä verkkoalustaa, josta tehtävät ja materiaali löytyvät ja jonne tehtävät palautetaan.

Yliopistot

Kuten muutkin koululaitokset, myös yliopistot tarjoavat opiskelijoilleen verkko-oppimisen mahdollisuutta. Kurssit esille nettiin ja opiskelijat saavat sieltä plokata itseään kiinnostavimmat kurssit. Toki yliopistoissakin edelleen on lähiopetusta, mutta erinäisistä syistä verkko-opinnot sen kuin lisääntyvät.

Ammattikorkeakoulut

Kuten yliopistot, myös ammattikorkeakoulut ovat ottaneet osaksi opetussuunnitelmaansa verkko-opinnot. Toistaiseksi verkossa suoritetaan yksittäisiä kursseja, ei sentään ihan vielä kokonaisia opintokokonaisuuksia. Siis vielä..

Lukiot ja ammattioppilaitokset

Sama laulu jatkuu. Tosin allekirjoittaneen käydessä lukiota, noin sata vuotta sitten, ei juurikaan verkko-opintoja hyödynnetty. Saattanee johtua kaiketi siitä, että silloin opettajilla oli käytössään vielä vanha kunnon piirtoheitin ja kalvot.. Ammattikoulussa taasen jo verkko-opintoja hyödynnettiinkin jonkin verran, ainakin sen yhden tehtävän palautuksen verran. Mutta olihan se jo askel kohti tulevaisuutta!

Helpotuksen huokaus vai kauhusta kangistuminen?

Onhan verkko-opinnot aivan oivallinen mahdollisuus opiskella. Jos on kiinnostunut Kuopion kesäyliopiston tarjonnasta, mutta itse asuukin vaivasen 500 kilometrin päässä itse päämajasta, niin onhan mahdollisuus aivan äärettömän hieno. Senkuin klikkailee itsensä verkkokursseille ja alkaa töihin. Muuta et tarvitse kuin läppärin tai mahdollisen mobiililaitteen sekä toimivan internet-yhteyden, olit sitten missä tahansa maailman kolkassa!

Toisaalta asiassa on näin ammattikorkeakouluopiskelijan kannalta olemassa myös varjopuoli. Suunnittelu. Ihan jo alkaen siitä, miten koulu suunnittelee järjestävänsä verkkokurssit ja miten opiskelija itse suunnittelee niistä kangertelevansa läpi. Kuulostaahan se hieman kornilta, että hätätilapotilaan hoito opiskellaan kokonaisuudessaan verkossa, kun taas sielun hoitoa opetetaan noin kaksikymmentä tuntia lähiopetuksena, eikö kuulostakin? Kehitettävää verkko-opinnoissa siis edelleen on.

Parhaalta mahdollisuudelta ikinä kuitenkin kuulostaa kesäyliopistojen tarjonta vanhuksille, ja vielä verkossa! Muistan niin hyvin muinaisilta lukioajoilta, kun opettaja edelleen vaihteli kalvoja piirtoheittimelle ja luokkakaverini kertoi hänen 80-vuotiaan mummonsa opiskelevan Tampereen yliopistossa verkkokursseilla. Olin hämmentynyt. Itse en ollut kuullutkaan verkko-oppimisalustoista, kun toisen mummo naputtelee läppärillään kuin hakkeri konsanaan. Mutta miten hienoa, että verkko-oppiminen on oikeasti suunnattu ihan kaiken ikäisille!