Avoin lähdekoodi

Avoin lähdekoodi on jokaisen koodarin rakastama asia ja termi, joka pomppaa nykyään esiin todella useassa eri paikassa, ja välillä mitä kummallisimmissa yhteyksissä. Vaan mitä se käytännössä tarkoittaa? Aion tässä artikkelissani käydä hieman läpi avoimen lähdekoodin ideaa, sen käyttötarkoituksia ja sitä käyttäviä esimerkkiyrityksiä. Toivottavasti pääset hieman paremmin kärryille tässä asiassa, jos et vielä ole tutustunut koodialaan aiemmin!

Mitä on avoin lähdekoodi?

Wikipedia sen melko hyvin summaa ensimmäisessä aihetta käsittelevässä kappaleessa:

” Avoin lähdekoodi (engl. open source /’əʊpən sɔːs/) tarkoittaa tietokoneohjelmien tuottamis- ja kehitysmenetelmiä, jotka tarjoavat käyttäjälle mahdollisuuden tutustua ohjelman lähdekoodiinja muokata sitä omien tarpeidensa mukaisesti. Avoimen lähdekoodin periaatteisiin kuuluu myös vapaus käyttää ohjelmaa mihin tahansa tarkoitukseen ja kopioida ja levittää sekä alkuperäistä että muokattua versiota.”

Selkeytetäämpä tätä vielä hieman. Eli avoin lähdekoodi on siis kaikille avointa tietoa siitä, millä tavalla sillä rakennettu tietokoneohjelma toimii, ja jokainen käyttäjä voi muokata sitä haluamakseen. Eli siis käytännössä, mietitäänpä, että olisit rakentamassa taloa. Rakennuttaja tekee taloon pohjatyöt sekä rungon. Jos et itse pidä kuitenkaan siitä, voit muokata helposti talon pohjasta ja rakenteista juuri sellaisen kuin haluat. Eli avoin lähdekoodi mahdollistaa huomattavasti persoonallisempien ohjelmaratkaisujen toteuttamisen! Kuitenkin, kuten jo terve maalaisjärki sanoo, jos joku muokkaa ohjelman lähdekoodia, on kuitenkin ohjelman kehittäjän/ylläpitäjän hyväksyttävä muutokset, jotta ne tulevat kaikilla käyttäjillä käytäntöön. Eli avointa lähdekoodia käytettäessä ei kuitenkaan tarvitse pelätä, että ilkivaltaa harrastavat hakkerit pääsisivät muokkaamaan ohjelmasi heti käyttökelvottomaksi.

Avoimen lähdekoodin hyödyt

Avoimesta lähdekoodista hyötyvät sekä ohjelmien kehittäjät, eli tekijät, että käyttäjät. Käyttäjät voivat antaa suoraa palautetta ja jopa suoria muokkausideoita käytännön tasolla. Kehittäjille on taas helppo seurata kokoajan käyttäjien mielipidettä ohjelmasta, ja muokata sitä jatkuvasti mahdollisimman laadukkaaksi. Avoin lähdekoodi mahdollistaakin nykyaikaisten ohjelmien kehittämisen todella nopealla aikataululla todella laadukkaaksi, kun kehitystyössä on osana kehittäjätason lisäksi myös käyttäjät.

Ohjelmien luomistyö on myös huomattavasti joustavampaa avoimen lähdekoodin ansiosta. Isot yritykset ja ohjelmistotalot eivät tästä välttämättä pidä, kun kuka tahansa voi yhdistää nykyään voimansa monen muun tekijän kanssa ja luoda helpommin ja halvemmin laadukkaampia ohjelmia. Mutta tämä on yksi hienoimmista asioista, joita internet ja tietotekniikka on mahdollistanut: enää sinulla ei tarvitse olla älyttömän kalliita tiloja ja laitteita, kymmenien henkilöiden suunnitteluryhmiä tai muutenkaan käsittämättömiä resursseja, jotta voit luoda jotain hienoa, joka leviää maailman jokaiseen kolkkaan

Avointa lähdekoodia hyödyntäviä tahoja

NASA

NASA avoin lähdekoodi
Myös NASA hyödyntää avointa lähdekoodia

NASA, eli USA:n avaruushallinto, hyödyntää projekteissaan useita avoimeen lähdekoodiin perustuvia ohjelmia. Tämä kertoo myös avoimen lähdekoodin turvallisuudesta, sillä jos yksi maailman salaisimmista ja suurimmista instituutioista käyttää kyseistä menetelmää, ei se voi olla epäturvallinen. NASA hyödyntää mm. joensuulaisen Arcusysin avoimeen lähdekoodiin perustuvia liferay-ohjelmia Marsiin liittyvässä projektissaan.

Oneplus

Monet vähääkään mobiilialaa seuraavat ovat varmasti kuulleet uudehkosta kännykkämerkistä, Oneplussasta. He tarjoavat huomattavasti halvemmalla vähintään yhtä laadukkaita puhelimia kuin kaikki suurimmat kännykkämerkit, kuten Apple ja Samsung. Oneplus eroaa yhdellä tavalla erittäin oleellisesti näistä muista kännykkävalmistajista: heidän käyttöjärjestelmissään käytetään avoimeen lähdekoodiin perustuvaa versiota Androidista, joka on ollut huomattavasti halvempi kehittää kuin isompien yhtiöiden versiot. Käyttäjät voivat myös itse muokata omasta Oneplussastaan huomattavasti persoonallisempia kuin muiden valmistajien vastaavista malleista, mikä on varmasti kasvattanut merkin suosiota.